تحقیق و توسعه

  • تکنولوژی رینگ های ضد رسوب :

کاربرد : جهت پیشگیری از تشکیل رسوبات معدنی در خطوط لوله و رفع مشکل کارخانجات بهره برداری.

سطح آمادگی : تحقیقات تا مرحله پیش از ساخت ادامه یافته و تیم ساخت با حضور چند نفر از اساتید متالورژی دانشگاه تهران و یک شرکت قطعه ساز متخصص پیش رفته است.

نیاز فعلی : در داخل کشور، شرکت های تولید کننده نفت بعنوان خریدار این محصول بشمار می رود که رینگ های مورد نیاز خود را از تنها دارنده آن یعنی شرکت مروس تهیه می کند. بنابر اطلاعات شرکت مروس، آمار فروش بین المللی رینگ ها بسیار بالا می باشد. بطور مثال در سال ۲۰۱۳ حدود ۸۰۰۰ رینگ به شرکت نفت آرامکو عربستان فروخته شده است.

  • ترکیبات بازدارنده رسوب آسفالتین در مخازن نفتی و خطوط لوله :

کاربرد : رسوب آسفالتین به هر دلیل(تخلیه طبیعی، ازدیاد برداشت و …) در محیط متخلخل مخزن و یا در خطوط لوله می تواند یکی از عوامل مهم در توقف تولید باشد. مطالعات تکنیکی و اقتصادی نشان میدهد که راه حل شیمیایی یعنی استفاده از بازدارنده های رسوب در دنیا با بیشترین اقبال برای رفع مشکل روبرو شده است.

سطح آمادگی : تمام مراحل سنتز ترکیب مذکور با نام تجاری IR-95 در مرکز تحقیقات نفت تهران انجام شده و در حال تولید انبوه میباشد. این ترکیب به شماره ثبت اختراع ۷۰۶۸۰ در سال ۱۳۹۰ برنده جایزه مجمع جهانی تحقیقات صنعتی و جایزه جشنواره بین المللی خوارزمی گردید.

نیاز فعلی : مطالعات میدانی در صنعت نفت نشان میدهدکه حدود ۷۰ درصد میادین در حال تولید کشور اکنون دارای مشکل رسوبات آسفالتینی هستند که اهمیت ارائه راهکار اصلاحی را آشکار می سازد. تمام شرکت های تابعه وزارت نفت که دارای میادینی با این مشکل هستند میتوانند بازار هدف این ترکیب باشند. این ترکیب هم اکنون در حال استفاده در یکی از میادین غرب کشور می باشد.

  • ترکیب بازدارنده رسوب لجن در عملیات اسید کاری چاه های نفتی :

کاربرد : مطالعات کتابخانه ای نشان می دهد که عامل اصلی عدم موفقیت بیش از ۴۰ درصد کلیه عملیات مرتبط با اسید (شستشو، اسید فراکچر و …) رسوبات موسوم به لجن می باشد. ترکیبات بازدارنده لجن به عنوان یکی از مهمترین افزایه های اسید، امروزه در کلیه عملیات مرتبط با اسید مورد استفاده قرار می گیرد.

سطح آمادگی : ترکیب مذکور با نام تجاری ASA-65 در مرکز تحقیقات نفت تهران سنتز شده و در سال ۱۳۹۱ به شماره ۷۷۹۵۵ ثبت اختراع گردیده و آماده تولید انبوه می باشد.

نیاز فعلی : کلیه شرکت های نفتی که در چاه های تحت مدیریت خود عملیات مرتبط با اسید انجام می دهند مشتریان بالقوه ترکیب مذکور می باشند. در خصوص اهمیت ترکیب مذکور میتوان چاه های مختلفی در میادین کشور را مثال زد که پس از عملیات شستشو با اسید در اثر رسوب لجن بطور کامل از تولید بازایستاده است.

  • ترکیب از بین برنده لجن در مخازن نفتی :

کاربرد : همانطور که توضیح داده شد، رسوب لجن می تواند سبب توقف تولید چاه های تحت عملیات اسیدکاری گردد. لجن تولید شده دارای ساختاری منحصر بفرد بوده و توسط حلال های معمول از بین نمیرود. جهت ازبین بردن لجن های بوجود آمده و تولید دوباره چاه می بایست از ترکیبات خاصی استفاده نمود. این ترکیب همچنین در شستشوی مخازن ذخیره نیز کاربرد دارد.

سطح آمادگی : ترکیب مذکور با نام تجاری ASA-67 در مرکز تحقیقات نفت تهران سنتز شده و در سال ۱۳۹۰ به شماره ۷۳۱۱۷ ثبت اختراع گردیده و آماده تولید انبوه می باشد.

نیاز فعلی : شرکت های نفتی که با مشکل رسوبات لجن در چاه های خود مواجه هستند، جهت بازگرداندن چاه به تولید قبلی می بایست از این ترکیبات استفاده کنند.

  • ترکیب بازدارنده رسوب واکس در مخازن نفتی :

کاربرد : رسوبات حاوی پارافین همواره بعنوان یکی از مشکلات جدی در میادین دارای پتانسل رسوب واکس مطرح بوده است. رسوبات موسوم به واکس در کمترین زمان ممکن می تواند سبب توقف تولید چاه گردد، از اینرو روش مقابله با این رسوبات پیش از هر کاری در دستور قرار می گیرد.

سطح آمادگی : ترکیب مذکور با نام تجاری IR-83 در مرکز تحقیقات نفت تهران سنتز شده و در سال ۱۳۹۰ به شماره ۷۰۶۷۹ ثبت اختراع گردیده و در حال تولید انبوه می باشد.

نیاز فعلی : تمام شرکت های تابعه وزارت نفت که دارای میادینی با این مشکل هستند میتوانند بازار هدف این ترکیب باشند. ترکیب مذکور هم اکنون در حال استفاده در یکی از میادین غرب کشور می باشد.

  • نرم افزار پیش بینی رسوب لجن در عملیات اسیدکاری :

کاربرد : نرم افزار های پیش بینی رسوب لجن در عملیات مرتبط با اسید ابتدا در سال ۲۰۰۶ توسط شرکت نفت کویت مورد استفاده قرار گرفت و نتایج قابل قبولی را بر پایه داده های آزمایشگاهی ارائه کرد. این نرم افزار می تواند جهت بهینه کردن ترکیب اسید تزریقی با حداقل میزان لجن تولیدی مورد استفاده قرار گیرد.

سطح آمادگی : نرم افزار مربوطه در سال ۱۳۸۹ برای میدان نفتی درود طراحی گشته و صحت داده های خروجی آن توسط داده های میدان ارزیابی و مورد تایید قرار گرفت. نرم افزار فوق با نام Iron-Asphaltene Module می تواند برای نفت هر میدان بازنویسی شده و مورد استفاده قرار گیرد.

نیاز فعلی : شرکت های مرتبط با اسیدکاری چاه ها می توانند بازار هدف مناسبی برای این محصول باشند.

  • نرم افزار پیش بینی روش مطلوب ازدیاد برداشت :

کاربرد : نرم افزار های پیش بینی روش مطلوب ازدیاد برداشت (نرم افزارهای غربالگری) مدت زیادی است که توسط شرکت های معتبر بین المللی مورد استفاده قرار می گیرد و روشی سریع بمنظور انتخاب روش بهینه ی ازدیاد برداشت محسوب می شوند.

سطح آمادگی : عدم کارایی نرم افزارهای موجود در تعیین دقیق میزان افزایش ضریب بازیافت و کیفی بودن ارایه نتایج آنها، شرکت پتران را بر آن داشت تا جهت ارایه نرم افزاری که قابلیت تخمین میزان افزایش ضریب بازیافت را داشته باشد، همت گمارد. فاز اول توسعه ی این نرم افزار در شرکت پتران به اتمام رسیده و فازهای بعدی توسعه این نرم افزار در دست تهیه می باشد.

نیاز فعلی : با توجه به قرار گرفتن اکثر میادین نفتی کشور در نیمه ی دوم عمر خود و ضرورت اعمال روش های ازدیاد برداشت بهینه برای این میادین، شرکت ملی نفت ایران می تواند بازار هدف مناسبی برای این محصول باشد.